BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Ispanijos pietai ir pietūs

Kai pasensiu, būsiu ispanas. Nes ten pensininkai vakariniuose lokaluose sudaro daugumą. Jie išsirėdo ir eina gerti alaus, ryti tapų ir suplyšti iš juoko.

O tai ką jie valgo – dieviška. Prieš tęsdamas odę viskam, kas ispaniška, perspėsiu, kad galiu truputį pagražinti, nes turiu ispanomaniją. Galiu net kokią muilo operą žiūrėti, jei tik ji pakankamai blogai sudubliuota ir gerai girdisi tenykštė šnekta. Nors castellano tartis ir labiau prie širdies nei meksikonų.

Štai ko ten išmokau.

1. Pakrantę (su nedidelėm išimtim) palik D&G ir Channel žinovams rusams, vokiečių pensininkams ir britų vilkikų vairuotojams. Važiuok į Sevilla, Granada arba Cordoba.

2. Sevilla gražiausia balandžio mėnesį, kai vyksta feria de Sevilla, ir visos damos įsispraudžia į flamenco suknes.

3. Sevilla brangiausia balandžio mėnesį, kai vyksta feria de Sevilla, ir kiekviena viešbučio žvaigždutė kainuoja po 100 eurų.

4. Constantina – ne Sevilijos Žvėrynas, o už 90 km nuo miesto esantis kaimelis. Ten kaip ir Sevilijoje yra Miraflores gatvė. O pavadinimas Constantina de Sevilla tik todėl, kad ir kituose regionuose yra Constantinų.

5. Kuo šlykštesnė vieta, tuo skanesnis maistas.

6. Kai mėtai ant grindų krevečių nuočiulpas, popierines servetėles ir spjaudaisi alyvuogių kauliukais, nesidairyk, nes išsiduosi, kad tau pirmas kartas.

7. Fainiausi padavėjai – pasitempę 50-mečiai vyrai.

8. Restoraninė ispanų kalba galėtų turėti atskirą kursą, nes skirtingų dydžių krevetės turi skirtingus pavadinimus, kuriuose nėra žodžio “krevetė”. Įsivaizduokit kokį užsienietį, kuris žino kaip mėsa, kaip žuvis, žino net kaip kiauliena, aviena, tačiau bejėgis prieš tokius žodžius kaip “palengvica”.

9. Andalūziškas gazpacho patiekiamas su lėkštele smulkiai suchopintų daržovių ir  džiuvėsėlių.

10. Paella visur vadinama Paella de arroz – ryžių paella. Gal yra ir kokių manų paella. Ypač smagi paella de arroz negro su kalmarų rašalu. Gaila, kad namie pasidaryti autentiškos paellos beveik neįmanoma. Visas skonis iš to, kad  ant ryžių pilamas šviežių jūros gėrybių nuoviras. Iš šaldytų jūros gėrybio to negali tikėtis.

11. Ispanai viską valgo su duona ir mėgsta pridėti tokių traškių baltos duonos lazdelių.

12. Paprastai viduje galima rūkyti.

13. Autostrados (Sevilla-Cadiz) degalinėje tapas geresni nei costa del sol pakrantės paplūdimio kavinėse. O du žmonės gali pavalgyti už 10-12 eurų.

14. Chorizo dešra gali būti tarybinių sardelių pavidalu.

15. Pievagrybiai gali būti skanūs. Ypač jei apkepti alyvuogių aliejuje su česnakais ir serrano kumpio spirgais.

16. Mažos smirdančios maisto krautuvėlės turi nerealių kumpių ir dešrų pasirinkimo.

17. Iššvepluoti “cruz campo” lengviau nei “cerveza”, o rezultatas tas pats – gauni alaus.

Rodyk draugams

Komentarai (1)

  1. marius:

    OLE!!! y mil veces mas!

    Jų(andalūzų) paruoštas maistas - dangus. Pritariu.

    laukti senatvės nera reikalo. būk ispanas(andalūzas)dabar.kaip aš.

    un abrazo

Rašyti komentarą